• Home
  • /ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ
  • ΜΕΛΟΞ
    ΜΕΛΟΞ
  • Quality4Kalamon
    Quality4Kalamon
  • Engraved Peach
    Engraved Peach
ΜΕΛΟΞ

Το έργο ΜΕΛΟΞ με τίτλο “Σχεδιασμός και ανάπτυξη καινοτόμων μοριακών τροφίμων ελαιολάδου και οξούς”, αρχικής διάρκειας 30 μηνών και έχοντας πάρει παράταση 6 μηνών λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, έχει εγκριθεί με την υπ’ αριθμ. 360/31.01.2020 απόφαση της ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ, στα πλαίσια της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας “Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ Β΄ΚΥΚΛΟΣ” του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” με τη συγχρηματοδότηση από Εθνικούς (ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020) και Κοινοτικούς πόρους (Ευρωπαϊκή Ένωση- Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας τροφίμων βασισμένων στην τροποποίηση τόσο των φυσικών όσο και των χημικών παραμέτρων του ελαιολάδου και του όξους. Συγκεκριμένα, για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των νέων καινοτόμων τροφίμων θα χρησιμοποιηθούν ως κύριες πρώτες ύλες φυσικά προϊόντα από την ελληνική βιοποικιλότητα αρωματικών φυτών και τη βιομηχανία τροφίμων. Παράλληλα, το ελαιόλαδο και το όξος θα χρησιμοποιηθούν ως υποστρώματα στα οποία θα προστεθούν μοριακά διαλύματα με σκοπό την τροποποίηση της χημικής τους σύστασης.  

Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη των καινοτόμων μοριακών τροφίμων αναμένεται να τοποθετήσει την εγχώρια βιομηχανία στην αιχμή της καινοτομίας, προσφέροντας παράλληλα συγκριτικά πλεονεκτήματα τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον κλάδο μεταποίησης ελιάς και αμπέλου.  

 

Συμμετέχοντες Φορείς: foodstandard Α.Ε., foodial I.K.E

e-bannerespaEieA728X90

Quality4Kalamon

Το έργο Quality4Kalamon με τίτλο “Βελτίωση της ποιότητας των συγκομισμένων ελαιοκάρπων “Καλαμών” με προσυλλεκτικούς χειρισμούς στοχευμένους στην πρωίμιση, την παρεμπόδιση της μείωσης της συνεκτικότητας του καρπού και την εμφάνιση ασθενειών, και επίδραση αυτών στην ποιότητα και διατροφική αξία του επεξεργασμένου τελικού προϊόντος”, αρχικής διάρκειας 30 μηνών και έχοντας πάρει παράταση 6 μηνών λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού , έχει εγκριθεί με την υπ’ αριθμ. 4574/29.09.2020 απόφαση της ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ, στα πλαίσια της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας “Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ Β’ΚΥΚΛΟΣ” του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” με τη συγχρηματοδότηση από Εθνικούς (ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020) και Κοινοτικούς πόρους (Ευρωπαϊκή Ένωση- Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).  

Αντικείμενο του έργου είναι η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και διαλυμάτων με σκοπό αρχικά την πρωίμιση των καρπών και την ταυτόγχρονη ωρίμανση του μεγαλύτερου όγκου του φορτίου και στη συνέχεια την υψηλότερη συνεκτικότητα του συγκομισμένου καρπού, χωρίς τη μείωση του μεγέθους του, δεδομένου ότι κατά τη διεργασία της ζύμωσης ο καρπός χάνει μέρος της συνεκτικότητας του.      

Επίσης, η υλοποίηση του έργου έχει απώτερο σκοπό τη μείωση των απωλειών, την εξυπηρέτηση των παραγωγών κατά τη συγκομιδή του καρπού και κατά επέκταση τη βελτίωση του τελικού προϊόντος και τη μείωση του ποσοστού μη αποδεκτού προϊόντος.

  

Συμμετέχοντες Φορείς: foodstandard Α.Ε., AΣ ¨ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ¨ 

e-bannerespaEieA728X90

Engraved Peach

Το έργο Engraved Peach με τίτλο “Μελέτη της επίδρασης του λέιζερ στην ποιότητα των φρούτων με σκοπό τη δημιουργία μιας καινοτόμου τεχνοτροπίας για εγχάραξη στην επιφάνεια του φρούτου και διατήρηση της σήμανσης για μεγάλη διάρκεια”, αρχικής διάρκειας 18 μηνών και έχοντας πάρει παράταση 10 μηνών λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και άλλων έκτακτων συνθηκών, έχει εγκριθεί με την υπ’ αριθμ. 2131/12.05.2020 απόφαση της ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ, στα πλαίσια της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας “Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ B’ ΚΥΚΛΟΣ” του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” με τη συγχρηματοδότηση από Εθνικούς (ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020) και Κοινοτικούς πόρους (Ευρωπαϊκή Ένωση- Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). 

Αντικείμενο του έργου είναι η εφαρμογή της χρήσης λέιζερ χαμηλής ενέργειας CO2 στη βιομηχανία με κύριο στόχο τη δημιουργία καινοτόμων εγχάρακτων ροδάκινων με έμφαση στην κομπόστα. Η καινοτόμος τεχνοτροπία εγχάραξης, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται στη σήμανση φρούτων και λαχανικών με την ημερομηνία λήξεως ή με κάποια κωδικοποίηση για την αποφυγή χρήσης πλαστικών ετικετών, θα τροποποιηθεί και θα χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία σήμανσης ή λογότυπου σε ροδάκινο-κομπόστα.

Επιπλέον, στόχος του έργου είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας της κομπόστας ροδάκινου, η τόνωση της ελληνικής βιομηχανίας κομποστοποίησης και η κατοχύρωση του συνόλου της παραχθείσας τεχνογνωσίας και καινοτομίας μέσω διπλώματος ευρεσιτεχνίας.  

 

Συμμετέχοντες Φορείς: foodstandard Α.Ε., BITOM A.B.E.E

e-bannerespaEieA728X90

Skip to content